Una dintre personalitățile legendare…

Cine a fost domnul din fotografie care a fost împușcat de 9 ori?

Nicolae Iorga

Anul acesta se împlinesc 82 de ani de când omul din fotografie a fost ucis cu sânge rece de către legionari.

A fost împușcat de 9 ori. Dar cine a fost domnul din fotografie?
Nicolae Iorga a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român.

Este cunoscut în lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filosof al istoriei. Mă întreb de fapt ce nu a fost Nicolae Iorga? A făcut totul la nivel de excelență. Are recorduri ce nu vor fi niciodată doborâte. Fabuloase atunci, fabuloase și acum.
Lumea la aflarea veștii morții sale a fost consternată.47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.

Discursul funerar a fost ținut de către istoricul francez exilat Henri Focillon, din New York, numindu-l pe Iorga „una dintre personalitățile legendare plantate, pentru eternitate, în pământul unei țări și în istoria inteligenței umane”.

Cu toții cunoaștem importanța lui Iorga. Și poate de aceea trebuie să avem un gând bun astăzi în amintirea acestui om care a scris ca nimeni altul istoria țării noastre.

Despre Autor

client-photo-1
Ungurean Lavinia

Comentarii

Lasă un răspuns

48 + = 49