Cel mai inalt varf din Muntii Apuseni este Curcubatura Mare (1849 m). Aceasta altitudine este destul de mica in comparatie cu cel mai inalt varf al Romaniei, Varful Moldoveanu (2544 m).

Muntii Apuseni sunt extrem de bogati in zacaminte pretioase, cel mai important dintre acestea fiind aurul. Exploatarea este practicata de pe vremea dacilor, insa aceasta a cunoscut o mare expansiune in timpul dominarii romane.

Clima din Apuseni este specifica muntilor mijlocii. Crestele inalte au parte de vreme umeda si rece, iar pantele sud-vestice de vanturi cu caracter de foehn.

Parcul Natural Apuseni dispune de o retea hidrografica importanta. Cele mai importante rauri (Crisurile, Ariesul, Somesul Mic) izvorasc din masivul central. Acestea au parte de un debit bogat si sustinut.

Vegetatia Muntilor Apuseni alterneaza spre creste padurile de molid, cu cele de conifere. Coborand spre poienile din vale, trecem prin paduri de foioase, fanete si pasuni naturale.

Una dintre principalele atractii turistice din Romania este reprezentata de pesterile din Apuseni. Ghetarul Scarisoara, Pestera Ursilor, Meziad sau Focul Viu sunt doar cateva dintre acestea.

Muntii Apuseni sunt cei mai populati munti din Romania. Totusi, catunele izolate de munte, denumite cranguri, sunt aproape pustiite. Chiar si asa, acestea atrag ca un magnet turistii dornici sa afle cum se traia in urma cu sute de ani.

 

Încearcă acest traseu pentru a descoperi comorile arhitecturale și tainele istoriei orașului într-o manieră distractivă alături de prietenii tăi!

LOCUL DE PORNIRE Hotelul dumneavoastra – Oradea
ORA DE PORNIRE
Va rugam sa va prezentati cu 10 minute inainte de ora rezervata turului!
INCLUDE
Ghidaj Distractie garantata
Durata: o zi
NU INCLUDE
Bilete de intrare la obiective
Alte cheltuieli

Dacă ești pasionat de natura, poate ai vrea să știi că:

  • Ghetarul Scarisoara adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania si probabil din Europa
  • Groapa ruginoasa este o ravena uriasa de peste 600 de metri in diametru si 100 de metri adancime;
  • Muntii Apuseni sunt recunoscuti pentru palatele lor subterane impodobite majestuos.
  • Pestera Ursilor – pestera cu multe formatiuni si schelete de ursi de caverna; foarte bine amenajata.

 

Informatii suplimentare

Durata:o zi
1

1: Oradea

Pornim in jurul orei 08:30
2

2: Graoapa Ruginoasa

Groapa ruginoasa este o ravena uriasa de peste 600 de metri in diametru si 100 de metri adancime, cu rupturi ruginii. S-a format prin eroziunea torentiala, extrem de activa a depozitelor de cuartite, fresii si argile rosii.  Este o adevarata rana vie in trupul muntelui, eroziunea se extinde si in prezent insa pe o parte a gropii a inceput vegetatia sa creasca datorita pantei mai line.  Intre versanti gropii s-au creat vai foarte stramte ce dau un aspect de canion fundului torentului.

La precipitatii, prin el se scurge apa in torent, contribuind la dezvoltarea acestuia. Interiorul Gropii este separat in patru sectoare mari, de catre versanti ingusti si ascutiti ca lama. Suprafata pe care o ocupa este de aproape 20 ha, iar volumul de material erodat pe parcursul timpului se estimeaza la aproximativ 7 milioane de metri cubi.

Aceasta este un renumit si vast fenomen torential, se gaseste la altitudinea de aproximativ 1400 metri in Muntii Padis – Scarisoara (O subdiviziune a Muntilor Bihor), intre varful La Morminti (1430 metri) si Varful Tapul (1475 metri). Pereţii săi înclinaţi, muchiile ascuţite converg spre centrul gropii, unde se află vâlcelul Valea Seacă, cu sectoare de chei, ce pot fi parcurse numai de alpinişti. Dincolo de groapa la 4 km se află Poiana Florilor, iar pereţii albi ce se văd în depărtare sunt Pietrele Galbenei.

Groapa Ruginoasa datorita unicitatii peisajului este o arie protejată de interes național –  rezervație naturală de tip geologic – situată în partea sud-estică a județului Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa. Face parte din  Parcul Natural Apuseni.

3

3: Ghetarul Scarisoara

Ghetarul Scarisoara adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania si probabil din Europa. Ghetarul Scarisoara se gaseste la altitudinea de 1165 metri si adaposteste 80.000 de metri cubi de gheata. Cea mai veche gheata de la baza blocului are venerabila varsta de 4000 de ani. Astfel in blocul de gheata s-au stocat ca intr-o gigantica enciclopedie a Apusenilor date stiintifice complexe legate de plante, animale si evolutia climatica. Pe langa valoarea stiintivica a ghetarului, aceasta prezinta si un interes turistic deosebit datorita unicitatii si amplorii fenomenului natural.

Pestera a fost renovata si redeschisa incepand cu 1 iulie 2021!

Ghetarul Scarisoara are amenajate trei zone pentru turistii ce doresc sa o viziteze. Avenul este amenajat cu gard de protectie, poarta securizata si scari cu balustrade metalice. Sala mare este prevazuta iluminat si cu un circuit de podete de lemn cu balustrade pentru a proteja cresterea temperaturii. Sala Bisericuta este iluminata corespunzator, iar accesul in aceasta este interzis.

4

4: Oradea

Pornim spre Oradea, obtional luam masa in Vartop!

ghetarul-de-la-scarisoara oradea tours.ro
ghetarul-de-la-scarisoara oradea tours.ro
groapa ruginoasa

Recenzii

5.00 based on 1 review
23 august 2022

O excursie relaxanta, peisaje superbe iar Ghetarul este extraordinar! Ghidul foarte bun, amabil stie sa intretina atmosfera.

Lasa o Recenzie

Evaluare

+ 69 = 77